Szeretettel köszöntünk!

„Hányan ismerik igazán a magyar szókincs gazdagságát, s tudnak élni beszédünkben-írásunkban nyelvünk gazdag kifejezési, finom árnyalási lehetőségeivel? Bizony még a legjobbak, a nyelvi szempontból legműveltebbek is állandó tanulásra, a magyar nyelv múltjának, jelenének minél alaposabb megismerésére, a jó példák, legjobb íróink nyelvének állandó tanulmányozására szorulnak, hogy ösztönös, ingatag „nyelvérzék”-en alapuló nyelvhasználatuk és ítéletük a nyelv igaz megismerésére épített nyelvi tudásra támaszkodhasson… Tanuljunk tehát, hogy világosan meg tudjuk mondani, mit akarunk, hogy jobban, pontosabban, szebben tudjuk kifejezésre juttatni gondolatainkat, érzéseinket. Ha elhanyagoljuk, maholnap nagy íróink, költőink nyelvét sem értjük meg. S ezzel létünk jogát játsszuk el.” (Kodály Zoltán)


 

012345678

Anyanyelvünk védelmezője

 

             Ezzel az írásommal Molnos Angéla, nyelvész, lélekgyógyász emléke előtt szeretnék tisztelegni, aki négy évvel ezelőtt, jégbontó havában távozott el közülünk.

             Molnos Angéla könyveit 2000-ben kaptam ajándékba, közeli ismerősömtől, Zsigmond Ibolya tanárnőtől.

             A „Jövőnkért a magyar nyelv ügyében” című írása annyira olvasmányos volt, és annyira magával ragadott, hogy addig le nem raktam, míg el nem olvastam. Tanítványaimmal is megosztottam élményem. Ugyanazt a rácsodálkozást tapasztaltam náluk, amit én is átéltem, ez nem más, mint nyelvünk egyedi és hihetetlen szépségének felismerése.

Módosítás dátuma: 2012. április 13. péntek, 14:06
Bővebben...
 

Levél Schmitt Pál köztársasági elnöknek

 

 

Nagy felháborodásomban a köztársasági elnökhöz fordultam. Ügyintézéseink során meg kellett keresnem a NAV (Nemzeti Adó és Vámügyi Hivatal) vagyis a magyar állampolgárok vagy magyar honban adózók ügyével foglalkozó közhivatal honlapját. Megdöbbenésemre az eligazítások angol vagy zagyva nyelven íródtak. Hogy miért Schmitt Pál elnök úrhoz fordultam? (Akkor még nem hallottam arról, hogyan ír magyarul..) Köztársasági elnök úr a beiktatásakor kiemelte a magyar nyelv védelmét, elkötelezett nyelvvédőnek tűnt.

Módosítás dátuma: 2012. április 13. péntek, 14:39
Bővebben...
 
 

Látogatók

Oldalainkat 1 vendég böngészi