Szeretettel köszöntünk!

„Hányan ismerik igazán a magyar szókincs gazdagságát, s tudnak élni beszédünkben-írásunkban nyelvünk gazdag kifejezési, finom árnyalási lehetőségeivel? Bizony még a legjobbak, a nyelvi szempontból legműveltebbek is állandó tanulásra, a magyar nyelv múltjának, jelenének minél alaposabb megismerésére, a jó példák, legjobb íróink nyelvének állandó tanulmányozására szorulnak, hogy ösztönös, ingatag „nyelvérzék”-en alapuló nyelvhasználatuk és ítéletük a nyelv igaz megismerésére épített nyelvi tudásra támaszkodhasson… Tanuljunk tehát, hogy világosan meg tudjuk mondani, mit akarunk, hogy jobban, pontosabban, szebben tudjuk kifejezésre juttatni gondolatainkat, érzéseinket. Ha elhanyagoljuk, maholnap nagy íróink, költőink nyelvét sem értjük meg. S ezzel létünk jogát játsszuk el.” (Kodály Zoltán)


 

012345678

Megemlékezés

 

Kedves Emlékezők, Barátaim!

Vannak olyan emberek, akik adott helyzetben képesek összeterelni egymást nem ismerő személyeket, egymástól függetlenül működő közösségeket. Olyanok ők, mint a patakmeder, amely a lehulló csapadékot, a földfelszín alól kibuggyanó forrás vizét egy irányba tereli, és az éltető víz útját kijelöli.

Nem hagyják szétfolyni, nem hagyják elpárologni vagy ismét elnyelődni a személyekben vagy a közösségben még szunnyadó vagy már megfogalmazott vágyakat, célt, tetterőt, sőt: egyesítik azokat.

Dr. Molnos Angéla ezek közé az emberek közé tartozott.

Módosítás dátuma: 2013. április 18. csütörtök, 15:33
Bővebben...
 

Anyanyelvünk védelmezője

 

             Ezzel az írásommal Molnos Angéla, nyelvész, lélekgyógyász emléke előtt szeretnék tisztelegni, aki négy évvel ezelőtt, jégbontó havában távozott el közülünk.

             Molnos Angéla könyveit 2000-ben kaptam ajándékba, közeli ismerősömtől, Zsigmond Ibolya tanárnőtől.

             A „Jövőnkért a magyar nyelv ügyében” című írása annyira olvasmányos volt, és annyira magával ragadott, hogy addig le nem raktam, míg el nem olvastam. Tanítványaimmal is megosztottam élményem. Ugyanazt a rácsodálkozást tapasztaltam náluk, amit én is átéltem, ez nem más, mint nyelvünk egyedi és hihetetlen szépségének felismerése.

Módosítás dátuma: 2012. április 13. péntek, 14:06
Bővebben...
 
 

Látogatók

Oldalainkat 1 vendég böngészi