Szeretettel köszöntünk!

Legdrágább kincsünk a magyar nyelv! Anyanyelvápolás és nyelvvédelem a Magyarító könyvecskével a mindennapokban címmel előadást tart Göncziné Orbán Ildikó, Karácsonyiné dr. Kiss Anikó és Karácsonyi György a debreceni Benedek Elek Könyvtárban 2017. enyészet (november) havának 10-dik napján du. 16 órától.
 

Szakács Gábor Nyelvében él a nemzet című írásában Göncziné Orbán Ildikóval beszélget a Molnos Angéla  Alapítvány tevékenységéről, anyanyelvünk jelenlegi helyzetéről, a nyelvromlásról, és hogy mit tehetünk nyelvünkért. Az írás a Magyar Demokrata hetilapban jelent meg 2016. magvető havának ötödik napján, honlapunkon itt érhető el.

Bereczki-Csák Helga
Megérett a magyar nyelv a visszaújításra! című írása itt olvasható a Cívishír honlapon.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

„Hányan ismerik igazán a magyar szókincs gazdagságát, s tudnak élni beszédünkben-írásunkban nyelvünk gazdag kifejezési, finom árnyalási lehetőségeivel? Bizony még a legjobbak, a nyelvi szempontból legműveltebbek is állandó tanulásra, a magyar nyelv múltjának, jelenének minél alaposabb megismerésére, a jó példák, legjobb íróink nyelvének állandó tanulmányozására szorulnak, hogy ösztönös, ingatag „nyelvérzék”-en alapuló nyelvhasználatuk és ítéletük a nyelv igaz megismerésére épített nyelvi tudásra támaszkodhasson… Tanuljunk tehát, hogy világosan meg tudjuk mondani, mit akarunk, hogy jobban, pontosabban, szebben tudjuk kifejezésre juttatni gondolatainkat, érzéseinket. Ha elhanyagoljuk, maholnap nagy íróink, költőink nyelvét sem értjük meg. S ezzel létünk jogát játsszuk el.” (Kodály Zoltán)


 

012345678

Magyar mag, meggy és hitregéink

 


Molnos Angéla sorozata
„Jövőnkért, a magyar nyelv ügyében” (53)

Megkérdeztem munkatársamtól, mi más nyelvi-fogalmi érdekességet talált még a gyümölcsök birodalmában. Nem sok időnk volt a beszélgetésre, de Júlia ideadta jegyzeteit. Ezekből kitűnik, hogy három gyümölcsre lett még kíváncsi. 

Módosítás dátuma: 2012. március 03. szombat, 14:30
Bővebben...
 

Gyümölcseink és gyökeink

 

Molnos Angéla sorozata
„Jövőnkért, a magyar nyelv ügyében” (52) 

Újra felhívott az a kedves olvasó, aki elismerő szavaival és őszinte bírálatával egyaránt segít. Tetszett neki az utolsó cikk. Velősen csak annyit mondott, hogy jó. Jó. .., de ... a címe, az nem, mert a kívülálló félreértheti vagy félremagyarázhatja. „Hogyan fedeztem fel a gyököket?” Azt mondják majd, hogy én, e cikkek írója találom ki a gyököket.

 

Módosítás dátuma: 2012. március 03. szombat, 14:28
Bővebben...
 
 

Látogatók

Oldalainkat 18 vendég böngészi