Szeretettel köszöntünk!

„Hányan ismerik igazán a magyar szókincs gazdagságát, s tudnak élni beszédünkben-írásunkban nyelvünk gazdag kifejezési, finom árnyalási lehetőségeivel? Bizony még a legjobbak, a nyelvi szempontból legműveltebbek is állandó tanulásra, a magyar nyelv múltjának, jelenének minél alaposabb megismerésére, a jó példák, legjobb íróink nyelvének állandó tanulmányozására szorulnak, hogy ösztönös, ingatag „nyelvérzék”-en alapuló nyelvhasználatuk és ítéletük a nyelv igaz megismerésére épített nyelvi tudásra támaszkodhasson… Tanuljunk tehát, hogy világosan meg tudjuk mondani, mit akarunk, hogy jobban, pontosabban, szebben tudjuk kifejezésre juttatni gondolatainkat, érzéseinket. Ha elhanyagoljuk, maholnap nagy íróink, költőink nyelvét sem értjük meg. S ezzel létünk jogát játsszuk el.” (Kodály Zoltán)


 

012345678

Levél Schmitt Pál köztársasági elnöknek

 

 

Nagy felháborodásomban a köztársasági elnökhöz fordultam. Ügyintézéseink során meg kellett keresnem a NAV (Nemzeti Adó és Vámügyi Hivatal) vagyis a magyar állampolgárok vagy magyar honban adózók ügyével foglalkozó közhivatal honlapját. Megdöbbenésemre az eligazítások angol vagy zagyva nyelven íródtak. Hogy miért Schmitt Pál elnök úrhoz fordultam? (Akkor még nem hallottam arról, hogyan ír magyarul..) Köztársasági elnök úr a beiktatásakor kiemelte a magyar nyelv védelmét, elkötelezett nyelvvédőnek tűnt.

Módosítás dátuma: 2012. április 13. péntek, 14:39
Bővebben...
 

Megmaradásunkért, a magyar nyelv ügyében

 


                      Molnos Angéla (1923-2008) így vall könyvének 2007-ben írt bevezetőjében: „E könyv szándéka

újra éleszteni az igazszívű, magyar ember szeretetét csodálatos nyelvünk iránt, hogy minél jobban odafigyeljen nyelvhasználatára és csiszolja eltompult nyelvérzékét. Ehhez szükséges tanulmányozni nyelvünk elhallgatott gyökrendszerét, valamint őseink valós képekből kiinduló, és úgyanakkor szigorúan okszerű gondolkodását, eleven, szemléletes előadásmódját.”

Módosítás dátuma: 2012. március 03. szombat, 14:34
Bővebben...
 
 

Látogatók

Oldalainkat 4 vendég böngészi