Szeretettel köszöntünk!

„Hányan ismerik igazán a magyar szókincs gazdagságát, s tudnak élni beszédünkben-írásunkban nyelvünk gazdag kifejezési, finom árnyalási lehetőségeivel? Bizony még a legjobbak, a nyelvi szempontból legműveltebbek is állandó tanulásra, a magyar nyelv múltjának, jelenének minél alaposabb megismerésére, a jó példák, legjobb íróink nyelvének állandó tanulmányozására szorulnak, hogy ösztönös, ingatag „nyelvérzék”-en alapuló nyelvhasználatuk és ítéletük a nyelv igaz megismerésére épített nyelvi tudásra támaszkodhasson… Tanuljunk tehát, hogy világosan meg tudjuk mondani, mit akarunk, hogy jobban, pontosabban, szebben tudjuk kifejezésre juttatni gondolatainkat, érzéseinket. Ha elhanyagoljuk, maholnap nagy íróink, költőink nyelvét sem értjük meg. S ezzel létünk jogát játsszuk el.” (Kodály Zoltán)


 

012345678

Vigyázzunk anyanyelvünkre!

 

I. Képet és hangot továbbító készülékeinkben furcsa dolgokat hallhat az ember. A magasan képzett szereplők – egyetemet, főiskolát végzettek nagyobbik hányada - mintha nem volnának eléggé tájékozottak a helyes magyar beszéd elemi szabályait illetően. Gyakran hallható magas rangú közszereplőktől, hogy: a pártok, akik, a bankok, akik, a vonuló békák, akik….

Módosítás dátuma: 2016. október 05. szerda, 12:28
Bővebben...
 

Magyar szótetemek szellemi elhamvasztása

 

Ismeret hiányában nehéz kívülről bírálni bármely tudományági, művészeti vagy sport- teljesítményt. Ennek ellenére mindannyian ismerünk olyan területet, amelyhez szakmai ismeret hiányában nagyon sokan értünk. Példaként említem a labdarúgást. Számtalan véleményt is alkotunk róla nem egyszer egymásnak ellentmondót.

Módosítás dátuma: 2016. október 05. szerda, 12:06
Bővebben...
 
 

Látogatók

Oldalainkat 5 vendég böngészi