Levél Schmitt Pál köztársasági elnöknek

Írta: Administrator
PDFNyomtatásE-mail
30
júl.
2008

 

 

Nagy felháborodásomban a köztársasági elnökhöz fordultam. Ügyintézéseink során meg kellett keresnem a NAV (Nemzeti Adó és Vámügyi Hivatal) vagyis a magyar állampolgárok vagy magyar honban adózók ügyével foglalkozó közhivatal honlapját. Megdöbbenésemre az eligazítások angol vagy zagyva nyelven íródtak. Hogy miért Schmitt Pál elnök úrhoz fordultam? (Akkor még nem hallottam arról, hogyan ír magyarul..) Köztársasági elnök úr a beiktatásakor kiemelte a magyar nyelv védelmét, elkötelezett nyelvvédőnek tűnt.


Április 5-én elküldött levelem:

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! 

Örömmel és bizakodással töltött el Önnek az a megválasztásakor közzé tett szándéka, amely a magyar nyelv, anyanyelvünk értékeinek megőrzését  tűzte ki  céljául.
Szomorúan tapasztaltam, hogy ez a törekvése olyan intézménynél, amely kifejezetten csak magyarok vagy túlnyomórészt magyar állampolgárok intézménye, ez még helyesírási szinten sem talált követésre.

 

A www.apeh.hu/kapcsolat oldalon ezeket találtam ma, 2011. április 5-én: 
NAV Általános Tájékoztató Contact Centere hétfőtől csütörtökig 8.30-16 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig tart nyitva

NAV Ügyintéző Contact Centere hétfőtől csütörtökig 8.30-16 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig tart nyitva.

APEH Ügyintéző Contact Center menütérkép

Helyesírási hiba: contact.

Nyelvhasználati hibák: kontakt, center(középcsatár?!?)/centrum, menü, ezek mindegyike helyett van egyértelmű(bb) magyar szó. 

Hogy lehetséges ez? 

Visszajelzését előre is megköszönve, üdvözlettel:Dr. Kiss Anikó

 

A Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, Kiss Norbert válaszolt,

Tisztelt Asszonyom!

Schmitt Pál köztársasági elnök úr levelét megkapta, melyben felhívja a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatala honlapján található Általános Contact Center kifejezés helytelen használatára.

Elnök úr nevében kérem, engedje meg, hogy megköszönjem Önnek a bizalmat, mellyel levelében felé fordult. Elnök úr fontosnak tartja anyanyelvünk védelmét, mindent elkövet, hogy a magyar nyelv gazdag és szép maradjon. Beszédeiben, előadásaiban mindig nagy hangsúlyt fektet e témakörre. Észrevételeit kérem, közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján tegye meg.

További munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok.

Türelmét megköszönve, szívélyes üdvözlettel, Kiss Norbert.

Budapest, 2011. június 6.                                  Nos, erre a megtisztelő feladatra Balázs Géza urat kértem meg, mint nálamnál illetékesebb és remélhetőleg hatékonyabb személyt.   (……..)

Tehát: Levelezés és figyelemfelhívás „Anyanyelvi környezetszennyezés magyar hivatalban” tárgyban.


Karácsonyiné dr. Kiss Anikó kezelőszervi tag, 2011. 4. hó

Módosítás dátuma: 2012 április 13