MOLNOS ANGÉLA ALAPÍTVÁNY

 

Alapító: Dr. Molnos Angéla
Alapítói jogok gyakorlója: Göncziné Orbán Ildikó 
Elnök: Karácsonyiné dr. Kiss Anikó
Titkár: Radácsiné Berecz Mónika
Az alapítvány székhelye: 4025 Debrecen, Miklós u. 6; távbeszélő, távmásoló: (52) 340-696; villámlevelek: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
Bejegyzési szám: Az alapítványt a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság tartja nyilván a következő bejegyzési szám alatt. Apk: 60/683/ 1994/5. 
Számlaszám: 612-00261-10114070 Polgári Bank Zrt., 4026 Debrecen, Péterfia u. 4. 

Adószám: 1 854 52 14-1-09.
Köszönettel vesszük, ha adóbevalláskor alapítványunk javára felajánlja személyi jövedelemadójának egy százalékát.
 
Az alapítvány törekvései:
 Az alapítvány szándéka, hogy megóvja és fejlessze hagyományos magas szintű szaknyelvi műveltségünket valamint köznyelvi örökségünket és kifejtse az ehhez szükséges, tudományos, oktatói, ismeretterjesztő tevékenységet.
Az alapítvány törekvése lélektani és -gyógyászati szakmai nyelvünk megújítása és magyarítása. Az idegen kifejezések és tükörfordítások növekvő használata következtében szaknyelvünk elsatnyul, és el is tűnik, ha nem állítjuk meg e folyamatot. 
Nem csak a nyelv, hanem maga a tudomány is károsul, ha az árnyalatokban igen gazdag és pontos magyar szakmai nyelvet elhanyagoljuk és nem fejlesztjük tovább. Az alapítvány törekvése a ma uralkodó nyelvi divat megváltoztatása, egy ellendivat indítása, vagyis a helyes és szabatos magyar nyelvhasználat népszerűsítése mind a tudományban, mind a köznyelvben.
Az alapítvány törekszik támogatni olyan kezdeményezéseket (újságcikkek, előadások, szakmai viták, eszmecserék a világhálón, hang- és képcsatornákon, összejövetelek), melyek a szaknyelv újításának és magyarításának szükségességét beviszik a köztudatba és a szakmabeliek (lélektanban képzett tanítók, tanárok, egyetemi hallgatók, lélekgyógyászok, lélektani kutatók, lelkészek) szaklapok, újságírók, kép- és hangcsatorna-bemondók, műsorvezetők komoly érdeklődését is fölkeltik.
A fenti törekvéseknek megfelelően az alapítvány kezelőszervi tagjai mintaszerűen igyekeznek a lehető legtisztább magyar nyelvet használni szóban és írásban vagyis a nyelvhasználat megújítását saját magukkal kezdik. 
 
A törekvések megvalósítása:
A fentiek megvalósítását szolgálja többek között:
a) 1996 és 2000 között a Debreceni Tudományegyetemen képzett ötödéves lélektani angol szakfordítóknak kiosztott évi pályázat a magyar nyelvi szempontból és szakmailag legjobb szak-fordítói dolgozatért. 
b) 1997-ben megalapított Lélektani Szaknyelvet Magyarító Munkaműhely (ma: SZMM).
c) 1997 óta a "Honlap a magyar nyelvért" a világhálón van: http://fox.unideb.hu/~keresofi
    A honlap új címe: www.molnosangela-nyelvunkert.hu
d) Könyvkiadás (l. kiadványok)
e) Köz- és szaknyelvművelő előadások, cikkek.